dissabte, 9 de maig del 2009

El vigilant en el camp de sègol

La historia del llibre l’explica, en primera persona, Holden Caulfield, un adolescent rebel i immadur, però amb capacitat per ensortir-se’n de totes les situacions i anar superant el dia a dia en el seu camí.
El protagonista de la novel·la admira la naturalitat i espontaneïtat dels nens. Això es posa de manifest en la tendresa que li desperta la seva germana petita. Amb tot, en Holden no suporta les contradiccions i hipocresies del món dels aldults. En la seva fugida de l’escola i quan camina pels carrers de Manhattan, el noi observa, critica, riu i aprèn a adonar-se’n que per ell, la millor solució seria anar a viure a una cabana al bosc. Aquest va ser un fet real en la vida de l’autor qui va anar a viure a un lloc llunyà de la ciutat i de la civilització.
El tema central de El guardián entre el centeno és l’adolescència. Tot aquell qui llegeix el llibre, torna a reviure aquella etapa de la vida on tot són contradiccions i mostrem una rebelia davant de tot allò que succeeix al nostre voltant.
El protagonista fa un ús del llenguatge col·loquial excessiu amb continues repeticions, onomatopeies, etc. elements que doten el text de cert realisme sobre les característiques d’en Holden. En certes ocasions es dirigeix al lector, que a la vegada el fa participar i el converteix en còmplice de les seves aventures.

Cal destacar la pregunta que es formula a si mateix i també la planteja amb alguns dels personatges (taxista) que hi apareixen. Ell es demana: on van els ànecs a l’hivern quan es glaça el llac?


Aquesta pregunta ambigua i, de vegades, sense resposta científica per a la gent de carrer configura la història i les interioritats d’aquest entranyable personatge, en Holden.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada