dijous, 23 d’abril del 2009

DRETS UNIVERSALS DELS INFANTS A ESCOLTAR CONTES


* Tot nen té dret a quedar dormit mentre li llegeixen un conte.

* Tot nen té dret a demanar un altre conte i a demanar que li expliquin un milió de vegades el mateix conte.

* Tot nen té dret a què els seus pares li expliquin contes a qualsevol hora del dia. Aquells pares que siguin sorpresos negant-se a explicar un conte a un nen, no només incorren en un greu delicte d'omissió culposa, sinó que s'estan autocondenando a que els seus fills mai els tornin a demanar un altre.

* Tot nen té dret a exigir contes nous. Els adults estan en l'obligació de nodrir permanentment de nous i imaginatius relats, propis o no, amb o sense reis, llargs o curts, l'únic obligatori és que aquests siguin bonics i interessants i que siguin comptats amb amor i tendresa (que és com es compten els contes).

* Tot nen gaudeix a plenitud del dret a conèixer les faules, mites i llegendes tradicionals del seu país.

* El nen també té dret a inventar els seus propis contes, així com a modificar els que ja existeixen creant la seva pròpia versió.

* Tot nen té dret a escoltar contes assegut en els genolls dels qui l'estimen, aquells que tinguin vius els seus quatre avis, podran cedir-les a altres nens que per diverses raons no tinguin avis que els comptin; de la mateixa manera, aquells avis que no tinguin néts estan en llibertat de recórrer a escoles, parcs i altre llocs de concentració infantil a on amb tota llibertat podran comptar quants contes vulguin.

* Tot nen, sense distinció de raça, idioma o religió, té el dret a escoltar els més bonics contes de la tradició oral dels pobles, especialment aquells que estimulin la seva imaginació i la seva capacitat crítica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada