
El grog és una beguda que fou inventada per la marina britànica per tal reduir el consum de ron entre els mariners, fins a convertir-se en la seva beguda més habitual durant anys. No obstant, l'origen de la paraula l'hem de cercar a Catalunya. Abans de la guerra de successió espanyola, els catalans comercialitzaven amb els anglesos i holandesos, intercanviant aiguardent per aliments. Quan, arran de la guerra, els productes que els anglesos i holandesos canviaven per beguda s'encariren, els catalans començaren a usar en la seva elaboració les parts de la vinya menys útils: fulles, arrels,... obtenint així un producte més rentable tot i que el resultat no mostrava un color tant transparent, normal en l'aiguardent, sinó més groguenc. D'aquí el seu nom, pel seu color. De fet, l'adjectiu grogui (de groggie) té el seu origen en l'estat que quedaven tots aquells que abusaven del grog.
El grog és una beguda a base d'aigua calenta, sucre i licor, normalment ron, més altres afegits aromàtics, com llimona, canela, vainilla, mel, etc,... que alteren el resutat de la recepta original quan a sabor, color i quantitat de gas carbònic.
Recepta original de grog per 20 litres d'aigua:
- 80 g de tè verd
- 25 g de tè negre
- 25 g d'herba mate
- 1500 g de sucre blanc ( tres culleres soperes per litre)
- 2000 ml d'arrencador *
*(10% del ferment anterior) o la meitat de vinagre de kombucha (quan es deixa en repòs durant molt temps la beguda, aquesta es converteix en vinagre de gran qualitat) o vinagre de poma orgànic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada