dijous, 30 d’abril del 2009

Els personatges


Per les pàgines del llibre Alícia al país de les meravelles hi desfilen una sèrie de personatges estrambòtics que acompanyen Alícia en el decurs de la seva fantàstica aventura.




Alícia: ja des de l'inici la curiositat es mostra com un aspecte remarcable de la seva personalitat; la seva curiositat la porta a anar darrera del Conill Blanc, a endinsar-se dins el seu cap i en conseqüència a un meravellós món que la fascina. En els primers capítols la nena mostra inseguretat i por, però mica en mica la seva confiança va creixent i el seu desig d'entrar en un formós jardí s'imposa a cap impediment.



El Conill Blanc: el món adult es representa al conte mitjançant aquest personatge. Totes les qualitat que té Alícia es transformen en l'antítesi en el Conill Blanc: la por, la falta d'espontaneïtat, el servilisme,... sempre amb molta pressa per atendre els seus compromisos socials.



L'eruga, la Duquessa, el Rei i la Reina de Cors: són una encarnació de la grotesca vida dels adults. Mitjançant la Duquessa Carroll fa una paròdia al voltant de com els adults tenen dificultats per relacionar-se amb els nens i nenes, als que de vegades se'ls tracta amb despreci i amb autoritarisme i d'altres amb una amabilitat empalagosa. La Reina i la seva mania en castigar manifesten la incapacitat de governar e imposar la seva voluntat dels adults.



El sombrerer boig, la Llebre de Març i el Liró: Carroll es serveix d'aquests personatges per introduir els jocs lingüístics, conceptuals i lògics.



El Gat de Cheshire: com flotant per sobre el País de les meravelles apareix el Gat de Cheshire. Les seves formes inesperades d'aparèixer i desaparèixer està relacionat amb la seva pròpia forma de ser: el seu distanciament físic es correspon a una visió distanciada del país en el que tots habiten; aquesta mateixa distància és la que li permet no sotmetre's al poder del Rei, en una actitud que desperta tota la simpatia de l'altre personatge, Alícia.



Bill, la Cuinera, el Ratolí, el Lacai-rana, Dodó,...: són personatges menys importants en el conte però que contribueixen també a crear situacions absurdes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada